USPJEŠNI PRIMJERI

RECP iskustva – Menprom d.o.o.
memprom
Ukratko o rezultatima

Primjenom programa resursne efikasnosti i čistije proizvodnje (RECP) u prerađivačkoj industriji Menprom d.o.o postići će se godišnja ušteda od 18.550 Eura uz ulaganja od 7820 Eura i period povrata od 5 mjeseci. Primjenom RECP mjera, ukupna potrošnja vode će se smanjiti za 40% a ukupna potrošnja energije za 4%.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Menprom d.o.o.

 


RECP iskustva Kakanj Cement
logo-kakanj
Ukratno o rezultatima

Primjenom programa resursne efikasnosti  (RECP) u kompaniji za industrijsku proizvodnju cementa Kakanj Cement, postići će se godišnja ušteda od 689.977 Eura, uz investiciju od 642.392 Eura i period povrata od 11 mjeseci. Spaljivanjem RDF-a kao alternativnog goriva, doprinijet će smanjenju emisije ugljičnog dioksida za 11,5% dok će se količina otpadnog pepela koja iznosi 250 t/god. smanjiti za 8,86%. Primjenom novog sistema za pripremu goriva za rotacijske peći i instaliranjem sistema za recirkulaciju kondenzata rezultirati će uštedom vode od 9 300 m3/god. i uštedom plina za 521 008 m3 /god.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Kakanj Cement


RECP iskustva – Atlantik bb

atlantik

Ukratko o rezultatima

Primjenom programa resursne efikasnosti  (RECP) u štamparskoj infustriji Atlantik bb, postići će se godišnja ušteda od 8.500 Eura, uz investiciju od 12.946 Eura i period povrata od 1,5 godinu. Kompanija je odabrala dvije RECP mjere kako bi smanjila potrošnju energije za 11%.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Atlantik bb


RECP iskustva – Prijedorčanka
logo-prijedorcankaUkratko o rezultatima

Industrija je prepoznala potencijal u otpadnim vodama i činjenicu da je toplota  sadržana u otpadnim vodama  izgubljena. Mjerenja temperature termovizijskom kamerom na nekim mjestima pokazalo je temperaturu iznad 85 ° C, a temperatura na izlazu iz kolone za destilaciju je više od 100 ° C Potrošnja električne energije je značajna i troškovi su visoki. Primjenom programa resursne efikasnosti  (RECP) u Industriji prerade voća, postići će se godišnja ušteda od 55.057 Eura, uz investiciju od 32.000 Eura i period povrata od 6-18 mjeseci.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Prijedorčanka


RECP iskustva – Madi

madi-logo

Ukratko o rezultatima

Primjenom programa resursne efikasnosti  (RECP) u Madi industriji  postići će se godišnja ušteda od 77.500 Eura, uz investiciju od 96.207 Eura i period povrata od 7 mjeseci do jednu godinu na odabrane mjere. Najveći doprinos je ušteda vode, koji će se postići ponovnim korištenjem pročišćene otpadne vode u svrhu čišćenja.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Madi

 


RECP iskustva – Biser

pekara

Ukratko o rezultatima

Primjenom programa resursne efikasnosti  (RECP) u pekari Biser postići će se godišnja ušteda od 386 Eura, uz investiciju od 500 Eura i period povrata od 1 godinu i 10 mjeseci  mjeseci. Najveći doprinos je ušteda vode, koji će se postići ponovnim korištenjem pročišćene otpadne vode u svrhu čišćenja.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Biser

 


RECP iskustva – Bentoprodukt

bento

Ukratko o rezultatima

Otprašivanje pogona u kompaniji Bentoprodukt nije adekvatno riješeno a postoje i značajni gubici sirovine. Kompanija nema instalirane odgovarajućih mjerne uređaje, niti se vodi evidencija o potrošnji sirovina. Posebne RECP mjere su usmjerene  na povrat materijala i energetsku efikasnost u smislu rasjvete. Primjenom programa resursne efikasnosti  (RECP) u kompaniji Betonprodukt d.o.o  će se ostvariti godišnja ušteda od 109.707 Eura, uz investiciju od 109.619 Eura i period povrata od 1 godinu.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Bentoprodukt

 


RECP iskustva – Colorit

colorit

Ukratko o rezultatima

Primjenom programa resursne efikasnosti  (RECP) u kompaniji Colorit d.o.o  će se ostvariti godišnja ušteda od 11.650 Eura, uz investiciju od 107.100,. Energijska produktivnost će porasti za 18% dok će vodna produktivnost porasti 14 %. Nastajanje otpada će se smanjiti za 20% dok će specifična produkcija ugljika biti smanjenja za 12%.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Colorit


RECP iskustva – Prevent

prevent

Ukratko o rezultatima

U proizvodnji tekstilnih vlakana značajni potrošači energije su kompresorska stanica, mašine za termofiksiranje i mašine za laminiranje, kao i linija za bojenje. Toplota sa mašine za termofiksiranje se gubi, kao i toplota sadržana u otpadnoj vodi sa pranja tekstila nakon bojenja. Ova industrija se odlučila za povrat toplote iz mašine za termofiksiranje, što će rezultirati godišnjim uštedama od 35.000 Eura, uz ulaganje od 140.000 Eura i period povrata od 2 godine.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Prevent

 


RECP iskustva – Sarajevska pivara 

logo-s-pivara

Ukratko o rezultatima 

Trenutna proizvodnja piva u Sarajevskoj pivari je značajno ispod instaliranih kapaciteta. Svi pomoćni pogoni su projektirani  da zadovolje maksimalni kapacitet, pa korištenje takvog sistema rezultira povećanom potrošnjom energije.  Pivara ima više pogona, koji uključuju i punionice vode i sokova. Potrošnja resursa po pogonima se ne mjeri što onemogućava uvid u potrošnju i racionalizaciju iste. Na cjevovodu za distribuciju alkohola u rashladnim sistemima ima gubitaka, pa je potrebna njegova rekonstrukcija.Primjenom programa resursne efikasnosti  (RECP) u kompaniji Sarajevska pivara D.D  će se ostvariti godišnja ušteda od 112.900  Eura, uz investiciju od 103.679 Eura i period povrata 1 godina.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Sarajevska pivara


RECP iskustva – Izazov

Image result for izazov

Ukratko o rezultatima 

Primjenom programa resursne efikasnosti i čistije proizvodnje (RECP) u industriji za proizvodnju namještaja Izazov d.o.o postići će se godišnja ušteda od 42.994,55 Eura uz ulaganja od 31.395,90 Eura i period povrata od 9 mjeseci. Primjenom RECP mjera, ukupna potrošnja električne energije će se smanjiti za 11,04%, te će se doprinijeti smanjenju emisija ugljen dioksida za 11% i smanjenju otpada za 4,60%.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Izazov


RECP iskustva – Klas

Image result for klas

Ukratko o rezultatima 

Primjenom programa resursne efikasnosti i čistije proizvodnje (RECP) u industriji za proizvodnju pekarskih proizvoda,  postići će se godišnja ušteda od 33.813 Eura uz ulaganja od 102.075 Eura i period povrata od 36 mjeseci. Primjenom RECP mjera, ukupna potrošnja električne energije će se smanjiti za 7,7 %, potrošnja goriva za 3,6 %, te će se ukupna potrošnja energije smanjiti za 4 % i smanjenje potrošnje vode za 11 %. Karbonski otisak od 5.526 t CO2 / bit će smanjen za 6%, a količina otpadne vode će se smanjiti za 21%.

Preuzmi cijeli dokument – RECP Klas


RECP iskustva – Međunarodni aerodrom Sarajevo

Image result for aerodrom sarajevo

Ukratko o rezultatima 

Primjenom programa resursne efikasnosti i čistije proizvodnje (RECP) na Međunarodnom aerodromu Sarajevo,  najvećem u BiH,  postići će se godišnja ušteda od 703.366 Eura uz ulaganja od 4.295.844 Eura i period povrata od 6 godina. Primjenom RECP mjera, ukupna potrošnja električne energije će se smanjiti za 24,03 %, potrošnja goriva za 10,50 %, te će se ukupna potrošnja energije smanjiti za 16 %. Ugradnja fotonaponskih ćelija će doprinjeti  značajnom smanjenju karbonskog otiska (3.474,1 t CO2 /god).

Preuzmi cijeli dokument – RECP Međunarodni aerodrom Sarajevo