Prva obuka o RECP i posjeta kompanijama

Od 8. do 12. februara 2016., organizovane su dvodnevne obuke u Sarajevu i Banjoj Luci sa ciljem edukacije učesnika o UNIDO RECP konceptu koji se odnosi na tri dimenzije održivosti uključujući efikasnost proizvodnje, zaštitu okoline i društveno unapređenje. Nakon obuke uslijedila je posjeta kompanijama kako bi se demonstrirala učesnicima procjena kompanija i dala mogućnost stručnjacima da se pripreme za nadolazeće praktične procjene.

Obuka je organizovana od strane Nacionalnog konzorcija kojeg čine kompanija ENOVA d.o.o. Sarajevo i Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, uz podršku UNIDO-a i uz tehničku pomoć Nacionalnog koordinatora projekta, g- đe Sande Midžić-Kurtagić. Obuka je pružena od strane Međunarodnog RECP konzorcija iz Slovenije, koji su predstavljali međunarodni konsultanti, specijalizirani u Resursno Efikasnoj i Čistijoj Proizvodnji, g-din Mirko Lešnjak i g-din Viktor Grlic.

20 prethodno odabranih domaćih stručnjaka sa relevantnim iskustvom u struci su učestvovali na obukama kao i predstavnici demonstrativnih kompanija koje učestvuju u programu. Tačnije, obuke su se sastojale od kombinacije predavanja o specifičnim RECP modulima i posjete jednoj demonstrativnoj kompaniji (pogledati dnevni red).

Kako bi se u praksi pokazala procjena, organizovana je posjeta Sarajevskoj Pivari d.d. (Sarajevo) koja se bavi proizvodnjom pive i pića, a u Banjoj Luci kompaniji koja se bavi proizvodnjom boja, lakova, fasada za sve završne radove u građevinarstvu, COLORIT d.o.o. (Banja Luka).

Post Author: Edmir Prasovic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *