Svečana ceremonija i završna konferencija – Nacionalni program čistije proizvodnje Bosna i Hercegovina

Svečana ceremonija i završna konferencija “U pravcu poboljšanja resursne efikasnosti i čistije proizvodnje u Bosni i Hercegovini” održana je 18. decembra, hotel Radon Plaza u Sarajevu u okviru Nacionalnog programa čistije proizvodnje (NCCP) u Bosni i Hercegovini.

Cilj konferencije bio je da se prezentiraju rezultati projekta i dodijele certifikati kompanijama i mladim stručnjacima koji su uspješno završili trening program. Od prisutnih su bili partneri i institucije domaćini, kao i stručnjaci iz naučnih institucija i akademskih institucija i predstavnici ključnih međunarodnih i nacionalnih institucija, uključujući IFC, EBRD, EU i organizacije UN-a u BiH.

Događaj je okupio više od 50 predstavnika zainteresiranih strana, industrije, predstavnika vladine administracije, univerziteta, privrednih komora, stručnjaka, nevladine organizacije i studente.

U sklopu NCPP u Bosni i Hercegovini, izvršene su procjene u 16 preduzeća koji posluju u prehrambenoj industriji, tekstilnom sektoru, proizvodnji građevinskih materijala i drvnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Od zvaničnog početka NCCP-a 2015. godine, UNIDO projekat je postigao sljedeće rezultate:

  • Prosječne uštede po kompaniji: €212,115/godišnje
  • Ukupne uštede vode: 74,000 m3/god što je jednako godišnjem korištenju vode oko 800 domaćinstava.
  • Ukupne uštede u korištenju energije: 103,000,000 (MJ/god) jednako godišnjem korištenju energije oko 6,000 domaćinstava.
  • Ukupno smanjenje produciranog otpada: 9,100 (t/god)
  • Ukupno smanjenje CO2 emisija: 43,540 (t/god)
  • 38 Nacionalnih stručnjaka (19 žena, 19 muškaraca) uspješno završilo program obuke za implementaciju RECP

 

Uspješno završenim programom obuke RECP istog broja muškaraca i žena, ostvaren je jedan od ciljeva NCPP, a to je razviti i pratiti strategiju za rodnu integraciju kako bi se osiguralo da žene i muškarci imaju jednak pristup obuci i na taj način doprinesu jednakim mogućnostima zapošljavanja žena.

Post Author: Samra Arnaut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *