Radionica “Energijska efikasnost u industriji – mehanizmi za poticanje”

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji sa UNIDO Nacionalnim programom za čistiju proizvodnju uz podršku Fondom za zaštitu okoliša FBiH održala je 12.12.2017. godine radionicu na temu “Energijska efikasnost u industriji – mehanizmi za poticanje”, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH.

Radionicu je sačinjavao širok spektar učesnika, od predstavnika industrijskih kompanija, akademskog osoblja do predstavnika ministarstava.

Na radionici su predstavljeni rezultati na poboljšanju energijske i materijalne efikasnosti u okviru UNIDO NCPP programa BiH. Potom je uslijedila prezentacija o regulatornim mehanizmima poticanja čiji je fokus bio na razmatranju položaja industrije u zakonskom okviru te prezentacija o finansijskim mehanizmima poticanja pri čemu su predstavljene mogućnosti ulaganja u energijsku efikasnost u industriji putem revolving fonda.

U toku radionice diskutiralo se o mogućnostima i pravcima za poboljšanje i širu primjenu mjera za poboljšanje energijske efikasnosti u industrijskim preduzećima. U fokusu diskusije je bio novi Zakon o energijskoj efikasnosti kao i postojeći Zakon o okolišu sa mehanizmima financiranja putem revolving fonda.

Post Author: Samra Arnaut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *