Studijsko putovanje 23.-26. Oktobar, Slovenija – Program resursne efikasnosti i čistije proizvodnje Bosna i Hercegovina

Studijsko putovanje održano u periodu od 23. do 26. oktobra u Sloveniji i okupilo je 14 predstavnika iz različitih sektora u Bosni i Hercegovini, a to su: “Klas” Sarajevo (pekarska industrija), “Elas” Banja Luka (metalno prerađivačka industrija), “Prijedorčanka” Banja Luka (prerada voća), “Menprom” Doboj (mesna industrija), “Colorit” Banja Luka (proizvodnja boja i lakova), “Aerodrom” Sarajevo (uslužna djelatnost), “Prevent” Sarajevo (tekstilna industrija), “Cementara” Kakanj (cementna industrija), Regionalna deponija “Mošćanica” Zenica, Regionalna deponija “Depot” Banja Luka, Privredna komora Republike Srpske Banja Luka, Federalna privredna komora Sarajevo i dva predstavnika NCPP tima iz Sarajeva i Banja Luke.

Studijskog putovanje je održano u organizaciji UNIDO-a u partnerstvu sa Međunarodnim i nacionalnim konzorcijom RECP-a. Naglasak je bio na istraživanju inovativnih i novih pristupa RECP-u pomoću razmjene najboljih praksi, uspješnih i replikabilnih rješenja.

Posebna svrha posjeta bila je olakšati prijenos tehnologije i unaprijediti razvoj poslovanja. Putovanje je koristilo kao dobra platforma za diskusiju i razmjenu iskustava između stručnjaka RECP-a, predstavnika institucija i ostalih učesnika.

Studijsko putovanje se sastojalo iz dva dijela:

  1. Posjete industrijskim kompanijama: SES Lightning, Solvera Lynx, Kronoterm, Staklarna Hrastnik, EsoTech, Željezara Store, Perutnina Ptuj, kao i regionalni centar za upravljanje otpadom u Ljubljani – RCERO i Institut Jozef Stefan. Predstavnici su imali mogućnost da vide primjere dobre prakse u efikasnom korištenju resursa i energije za različite sektore industrije.
  2. Matchmaking sesija: U privrednoj komori Slovenije, predstavnici iz BiH su imali priliku da razmjene iskustva sa predstavnicima kompanija istih djelatnosti iz Slovenije.

 


Svaki dio studijskog putovanja, pomogao je predstavnicima kompanija da razumiju potrebu okolišno prihvatljivih proizvodnih procesa u svrhu povećanja konkurentnosti lokalne industrije.

 

Post Author: Samra Arnaut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *