Nacionalna koordinatorica UNIDO NCPP BH programa, dr. Sanda Midžić Kurtagić, učestvovala na 8. Ministarskoj konferenciji Okoliša za Europu (EfE) 8-10. juna u Batumiju (Gruzija)

image002EfE proces  (Europe for Environment- Europa za okoliš) kao politički okvir predstavlja jedinstveni partnerski format država članica unutar ECE regiona, sistema organizacije Ujedinjenih Nacija prisutnih u regiji, drugih međuvladinih organizacija, Regionalnih okolišnih centara, nevladinih organizacija, privatnog sektora i drugih predstavnika civilnog društva.

EfE proces i Ministarski sastanci  u ovom okviru, se održavaju svakih tri do pet godina, i osiguravaju učesnicima  diskusiju i razmjenu mišljenja na najvišem nivou, omogućava odlučivanje i ujedinjavanje snaga u određivanju okolišnih prioriteta za 56 zemalja članica ECE regiona, sa ciljem da postanu regionalni predvodnici održivog razvoja.

Ozelenjavanje privrede,  podrška zdravoj ekonomiji, dok se osigurava okolišna održivost i društvena jednakost su glavne teme EfE.

image001 (1)

Zajedno sa gospodinom Senadom Oprašićem, MOFTER, vođom delegacije Bosne i Hercegovine, Nacionalna koordinatorica je učestvovala u pratećem događaju EfE “Prema cirkularnoj ekonomiji u Jugoistočnoj Europi- Resursna efikasnost i čistija proizvodnja (RECP) za Uključivi i održivi industrijski razvoj (ISID).  Prateći događaj je organizovan od strane Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih nacija (UNIDO).  Prateći događaj je na jednom mjestu okupio eksperte iz međunarodnih organizacija i regionalne mreže Nacionalnih centara za čistiju proizvodnju (NCPC)  Jugoistočne Europe da pokažu primjere i najbolje prakse na poboljšanju resursne efikasnosti i čistije proizvodnje sa fokusom na održivi turizam, hemijski lizing i nisku proizvodnju karbona.

Regionalna mreža promovira povećanu primjenu sektorskog RECP pristupa i inovativnog biznis modela u osnovanim NCPC u regionu.  Organizacija Industrijskog Razvoja Ujedinjenih Nacija (UNIDO) zajedno sa (NCPC) promovira primjenu RECP i inovativnih biznis modela kako bi ubrzali tranziciju prema cirkularnoj ekonomiji u JIE, pomažući zemljama da dosegnu uključivi i održivi razvoj i realiziraju Održive razvojne ciljeve.

Poštovane dame i gospodo,                                                                        

Zahvaljujem se na mogućnosti da se obratim skupu.  Bosna i Hercegovina trenutno implementira nacionalni RECP program unutar UNIDO okvira.

RECP je od velike važnosti za nas, pošto nam dozvoljava da razmijenimo  informacije i znanja i naučimo od drugih.

Kao što sam čuo od naše nacionalne RECP koordinatorice gospođe Sande Midžić Kurtagić mi imamo 10 firmi koje učestvuju u RECP programu.  Uspješno su identifikovali brojne mjere u poboljšanju resursne efikasnosti i smanjenju otpadnih voda.  Također, oni pozivaju na primjenu mjera cirkularne ekonomije što spada van okvira kompanija.

Implementacija cirkularne ekonomije zahtjeva obiman pristup i involviranost svih zainteresovanih strana.

Znači, mi bi željeli da savladamo te prepreke kroz saradnju sa UNIDO i RECP.

Nadam se da ćemo imati šansu.

Hvala mnogo.

Gospodin Senad Oprašić, vođa delegacije Bosne i Hercegovine, MOFTER

Post Author: Edmir Prasovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *