U okviru Viva festivala dokumentarnog filma, u Tvornici cementa održan okrugli sto na temu Industrija i ekologija

Okruglom stolu pod nazivom Industrija i ekologija, a koji je održan u Tvornici cementa, kao dio programa drugog Viva festivala prisustvovali su autori dokumentarnih filmova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Italije, Grčke, Makedonije i Belgije. Tvornica cementa podržava ovaj festival kao društveno odgovorna kompanija, a posebno autorsko izražavanje na filmu u oblasti ekologije.

SAMSUNG CSC

Učešće u radu okruglog stola uzela je i nacionalna koordinatorica UNIDO programa za Resursnu efikasnost i čistiju proizvodnju, doc .dr. Sanda Midžić Kurtagić, predstavljanjem do sada postignutih rezultata programa. U programu učestvuje 10 kompanija i 20 domaćih stručnjaka koji zajedno sa timovima iz kompanija rade na identifikaciji mjera za poboljšanje resursne efikasnosti i čistije proizvodnje. Kompanije su do sada identificirale brojne mjere na poboljšanju iskorištenja otpade topline, smanjenju energijskih gubitaka, ponovnom korištenju vode iz procesa, smanjenju količine otpadnih tokova. međutim, pored ovih mjera koje se mogu implementirati na nivou kompanije,  identificirane su mjere koje zahtijevaju koordiniranu akciju svih zainteresiranih strana , a spadaju u domenu „Cirkularne ekonomije“.

Takve projekte zahtijevaju sve učesnice koje imaju npr. otpad organskog porijekla, kao npr. Madi, Menprom ili Prijedorčanka, ili koje kao gorivo mogu da koriste otpadne gume ili RDF, kao što je Cementara Kakanj. U uspostavi cirkularne ekonomije industrija mora da uradi veliki napor da prilagodi tehnologiju svoje proizvodnje korištenju alternativnih goriva. Cementara u Kaknju je jedna od kompanija koja je uložila sredstva i znanje da prilagodi svoj tehnološki proces korištenju alternativnih goriva i da na taj način doprinese smanjenju pritiska po okoliš koji dolazi od odlaganja komunalnog otpada iz kojeg se dobiva alternativno gorivo. U Bosni i Hercegovini vrlo su značajni problemi odlaganja otpada, koji se odlaže u prirodi ili na općinskim deponijama. Samo nekoliko deponija je izgrađeno po standardima.

slika okrugli stol 2

Izgradnja pravnog, institucionalnog i ekonomskog okvira koji podržava povezivanje proizvođača otpada sa sakupljačima, sa investitorima koji će da ulažu u pogone za preradu, te sa krajnjim korisnicima je neophodna da bi se koncept „Cirkularne ekonomije“ proveo u djelo. (Fotografije preuzete sa portala www.kakanjlive.com i www.kaportal.ba)

Post Author: Edmir Prasovic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *